مقالات تخصصی

نشانه های خرابی ترمز دستی

خرابی ترمز دستی

شاید در مقالاتی که تا به حال نوشتیم، مانند خرابی ترمز ABS یا و …، همگی در مورد ترمز پایی یا همان پدالی بودند. در مقاله های پیشین تا حد زیادی به این حوزه پرداختیم و در مورد آن صحبت کردیم. اما نحوه کار ترمز دستی به چه صورت است؟ آیا آن هم مانند همین ترمز با فرآیند روغن و سیم درگیر است؟ یا اینکه به طور کلی طرز کاری متفاوت دارد و به گونه ای دیگر عمل می‌کند. در این مقاله از فروشگاه لنت ترمز، به مهم ترین و رایج ترین علل و نشانه های خرابی ترمز دستی خواهیم پرداخت که امیدواریم مورد استفاده شما قرار بگیرد.

تفاوت ترمز دستی با ترمز پدالی چیست؟

در ابتدای کار باید به این نکته توجه داشته باشیم که سیستم ترمز پدالی که اکنون در اختیار ماست، نتیجه‌ی بسیاری از تغییرات و بروزرسانی های متفاوت است. اگر به نسخه قبلی این ترمز، یعنی سیستم کاسه ای-سیمی نگاه کنیم، می‌توانیم شباهت های بسیار بیشتری را نسبت به ترمز دستی پیدا کنیم. چرا که هر دو آن ها به وسیله یک سیم با لنت ارتباط برقرار می‌کنند.

اما امروزه دیگر داستان به این شکل نیست. ترمز های پدالی که امروز شاهد آن هستیم، با یک سیستم هیدرولیکی که پایه آن روغن ترمز است کار می‌کنند. به این صورت که نیروی وارده از پدال، به سمت روغن و سپس پیستون ها رفته و در انتها، لنت را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما پروسه کار ترمز دستی به چه صورت است؟

ترمز دستی به جای روغن، از یک سیم برای توقف خودرو استفاده می‌کند. خود این سیستم به دو نوعِ تک سیم و دو سیم تقسیم می‌شود که می‌توانید بسته به مدل خودرویتان، مدل آن را متوجه شوید. در ترمز دستی های تک سیم، تنها یک سیم به اهرم ترمز دستی متصل است.

زمانی که شما اهرم را می‌کشید، این سیم کشیده شده و لنت های دو چرخ عقب (در بیشتر مدل ها) را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به این صورت است که خودرو به طور کامل سر جای خود می‌ایستد و به سمت عقب یا جلو حرکت نمی‌کند.

در خودرو هایی که ترمز دستی آن ها از نوع دو سیم است، دو سیم مجزا به اهرم وصل بوده که با کشیدن آن ها، هر چرخ به صورت جداگانه و با نیرویی برابر کشیده می‌شود.

البته لازم به ذکر است که در بسیاری از خودرو های جدید، این اهرم جای خود را به یک دکمه ساده داده. ترمز دستی برقی به شما این امکان را می‌دهد تا به راحتی و تنها با فشردن یک دکمه که معمولا به شکل “P” نمایش داده می‌شود، خودروی خود را دقیقا د رجایی که می‌خواهید، متوقف کنید.

بیشتر بخوانید...  هدآپ دیسپلی یا HUD در خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

خرابی ترمز دستی

مهم ترین دلایل وجود یک ترمز دستی خراب

سیستم ترمز دستی همانند ترمز پدالی نیست و شما نمی توانید پیچیدگی های درون ترمز پدالی را در ترمز دستی مشاهده کنید. ترمز دستی شامل جعبه لنت، سیم و اهرم می باشد که شما به وسیله ی آن ها می توانید حرکت چرخ ها و خودرو را متوقف کنید. در این بین ممکن است شما به دلایل مختلفی با یک ترمز دستی خراب روبرو شوید. از مهم ترین دلایل وجود ترمز دستی خراب می توان به موارد زیر اشاره کرد.

فشار ندادن دکمه ترمز دستی از دلایل خرابی ترمز دستی

یکی از مهم ترین دلایل برای وجود ترمز دستی خراب، فشار ندادن دکمه ی اهرم ترمز می باشد. اگر شما ترمز دستی را بدون فشردن دکمه ی روی آن بکشید، به مرور زمان، دندان های اهرم خراب می شود. در این صورت ترمز دستی کارایی خود را از دست خواهد داد. زیرا دندانه ها ساییده می شوند و نمی توانند موجب توقف ماشین شوند.

آلودگی و گرد و غبار

وجود آلودگی و گرد و غبار در قسمت سیم های ترمز دستی باعث می شود که شما با یک ترمز دستی خراب روبرو شوید. زیرا این آلودگی ها به مرور زمان باعث فرسایش سیم ها، قطع شدن آن ها، چسبیدن لنت ها به دیسک و …. می شوند.

کشیدگی بیش از حد ترمز

یک ترمز دستی خراب می تواند به دلیل کشیدگی بیش از اندازه ی اهرم به وجود آید. اگر شما ترمز دستی را با شدت زیادی بکشید، ممکن است ترمز ها به کاسه ی چرخ ها گیر کنند و دیگر کارایی خود را از دست دهند.

یخ زدگی ترمز الکترونیکی از دلایل خرابی ترمز دستی

در فصل زمستان ممکن است ترمز الکترونیکی خودرو دچار یخ زدگی شود و شما با یک ترمز دستی خراب روبرو شوید. در این زمان شما باید ماشین را روشن کرده و اجازه دهید خودرو کمی گرم شود. بعد از آن می توانید به راحتی با ترمز دستی کار کنید.

علایم خرابی سیم ترمز دستی پراید

در قسمت قبل به دلایل ایجاد یک ترمز دستی خراب اشاره کردیم. اما خراب بودن ترمز دستی خود را با علایمی نشان می دهد. از مهم ترین این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

حرکت ماشین در زمان کشیدگی ترمز دستی

یکی از مهم ترین و اصلی ترین نشانه های وجود یک ترمز دستی خراب در پراید، حرکت ماشین در زمان کشیدگی ترمز دستی می باشد. اگر شما با وجود ترمز دستی فعال، شاهد حرکت خودرو هستید، باید بدانید که ترمز دستی شما مشکل دارد زیرا نمی تواند وظیفه ی خود را به خوبی انجام دهد. این امر می تواند به دلایل فرسوده شدن ترمز دستی، کشیده شدن کابل های ترمز دستی، وجود مشکل در سیستم الکترونیکی ترمز دستی و …. به وجود آید.

بیشتر بخوانید...  علت کم شدن روغن ترمز چیست؟

خرابی ترمز دستی

سفت بودن بیش از اندازه ی ترمز دستی

سفت بودن بیش از اندازه ی ترمز دستی ، می تواند دلیلی برای وجود یک ترمز دستی خراب در پراید باشد. اگر شما در زمان کار با ترمز دستی، احساس می کنید که ترمز بیش از اندازه و به صورت غیر معمول سفت شده است، حتما باید به یک تعمیرگاه مراجعه کنید. زیرا سفت بودن ترمز دستی می تواند به دلیل ایجاد مشکل در سیم کشی خودرو باشد. این مورد خود می تواند ایمنی خودرو را تحت تاثیر قرار دهد.

لرزش ترمز دستی

یکی دیگر از نشانه های وجود یک ترمز دستی خراب، لرزش آن می باشد. اگر سیم ترمز دستی دچار شل شدگی شده باشد یا اینکه تراز نباشد، ترمز دستی پراید دچار لرزش می شود. این مورد می تواند سیستم ترمز گیری را با مشکل مواجه کند. به همین سبب باید در کوتاه ترین زمان به تعمیرکار مراجعه کنید تا مشکل ترمز دستی شما حل شود.

آزاد نشدن ترمز دستی

یکی دیگر از نشانه های خراب بودن ترمز دستی، کشیدگی خودرو در زمان حرکت و آزاد بودن ترمز دستی می باشد. این مورد زمانی رخ می دهد که سیم ها نتوانند به خوبی لنت های ترمز را از روی چرخ های خودرو بردارند.

روشن شدن چراغ ترمز دستی

یکی از نشانه های مهم در مورد وجود یک ترمز دستی خراب، روشن شدن چراغ چشمک زن یا هشدار ترمز دستی خودرو می باشد. این چراغ در صورت فعال بودن ترمز دستی روشن می شود. اما اگر این چراغ در زمان غیر فعال بودن ترمز دستی نیز، روشن می شود، باید بدانید که یا ترمز دستی یا چراغ هشدار دچار مشکل شده است. این مورد می تواند به دلیل نقص در سیستم ترمز خودرو به وجود آید. برای تشخیص دقیق مشکل، باید به خودرو خود را به یک تعمیرکار نشان دهید.

لغزش ماشین در سطوح شیب دار

اگر نسبت به سلامت ترمز دستی خود شک دارید، می توانید یک تست ساده از آن بگیرید. به این تست، تست سراشیبی یا تست تپه گفته می شود. برای انجام این تست خودرو خود را به یک محل شیب دار ببرید و ترمز دستی را بکشید. اگر خودرو به صورت ساکن در محل خود قرار گرفت، ترمز دستی شما سالم است. اما اگر خودرو دچار لغزش شد، بدانید که شما با یک ترمز دستی خراب مواجه هستید.

بیشتر بخوانید...  اهمیت تعویض لوازم یدکی در خودرو

کند شدن شتاب خودرو

یکی از حساس ترین نشانه ها برای وجود ترمز دستی خراب، کند شدن شتاب خودرو می باشد. اگر احساس می کنید که شتاب خودرو شما نسبت به حالت نرمال و معمولی خود کم شده است، حتما باید آن را به یک تعمیرگاه ببرید. زیرا ممکن است این کم شدن شتاب، به دلیل درگیر شدن مداوم ترمز دستی ماشین باشد. در نتیجه برای وارد نشدن آسیب جدی به خودرو حتما این مشکل را برطرف کنید.

علت پایین نیامدن ترمز دستی

یکی از مشکلات رایج در مورد ترمز دستی، پایین نیامدن آن می باشد. اگر شما ترمز دستی را بیش از اندازه بالا بکشید، هنگام پایین آوردن آن با مشکل مواجه خواهید شد. برای رفع این مشکل ابتدا باید ترمز دستی را کمی به سمت بالا بکشید و سپس با فشردن دکمه ی اهرم ترمز دستی، آن را به سمت پایین آورید.

اما اگر مشکل پایین نیامدن ترمز دستی با این روش رفع نشد، حتما باید خودرو خود را به یک تعمیرکار نشان دهید تا در صورت نیاز اقدام به تعمیر یا تعویض ترمز دستی خراب شما کند.

علت زیاد بالا آمدن ترمز دستی

همانطور که در بخش های قبل بیان کردیم ممکن است ترمز دستی با مشکلات مختلفی روبرو شود. یکی از مشکلات شایع در مورد ترمز دستی، بالا آمدن بیش از اندازه ی ترمز دستی می باشد. این امر ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. به طور مثال اگر سیم های ترمز دستی از جایگاه خود در آمده باشند، دچار شل شدگی می شوند و ممکن است ترمز دستی بیش از اندازه بالا آید.

نتیجه گیری

با توجه به مطالب بالا می توان بیان کرد که ترمز دستی از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین سبب شما باید به صورت سالیانه آن را چک کنید تا از سلامت ترمز دستی مطمئن شوید. یک ترمز دستی خراب می تواند خسارات جبران نشدنی را به خودرو شما وارد کند. به طور مثال اگر ترمز دستی شما خراب باشد، خودرو در هنگام پارک حرکت خواهد کرد و آسیب های جدی به آن وارد خواهد شد. در نتیجه باید حتما مراقب سلامتی ترمز دستی خودرو خود باشید و هر چند وقت یکبار آن را به تعمیرکار نشان دهید.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید