مقالات تخصصی

سیستم ARP چیست و عملکردش چگونه است؟

سیستم ARP

یکی از سیستم های ایمنی فعال خودرو که در پایداری اتومبیل نقش بسزایی ایفا می کند، سیستم ARP می باشد. سیستم ARP موظف به بازگردانی تعادل خودرو در شرایط بحرانی است. این نوع سیستم در خودرو هایی اعم از ون، کامیون و شاسی بلند های بزرگ تعبیه می شود. ما در این مقاله درباره نحوه عملکرد و فواید سیستم ARP مطالبی را ارائه کرده ایم. با لنت ترمز تا انتهای مقاله همراه باشید.

سیستم های ایمنی در خودرو

در مکانیزم اتومبیل دو نوع سیستم ایمنی و محافظتی وجود دارد. سیستم های ایمنی در اتومبیل به عنوان عاملی برای کاهش ریسک های تصادفات و کاهش سوانح رانندگی به شمار می روند.

شرکت های خودروساز خواهان بهبود سیستم ایمنی فعال و غیر فعال در اتومبیل هستند. هدف اصلی کمپانی های خودرو ساز کاهش احتمال تصادف و به حداقل رساندن تلفات و خسارت های جانی است.

سیستم ایمنی غیر فعال

سیستم ایمنی غیر فعال مشمول آپشن های ایمنی خودرو شامل کمربند ایمنی پیش کشنده، ایربگ یا کیسه های هوا، فیوز قفل کن و سیستم پشت سری فعال می باشد. این نوع سیستم به محض وارد شدن ضربه، فعال می گردد و از جان سرنشینان خودرو در برابر سوانح محافظت می کند.

سیستم ایمنی فعال

ایمنی فعال مشمول سیستم ARP، ESP و سیستم ترمز ABS می باشد. سیستم های ایمنی فعال به وسیله بهره گیری از سنسور هایی خاص، عامل بروز رخداد را پیش از  وقوع حادثه شناسایی می کنند و با شکل گیری فعالیت هایی مانع واژگونی در خودرو می شوند.

بهتر است بدانید ایمنی فعال ESP قادر است، سوانح جاده ای را حدود 80 درصد کاهش دهد. سیستم ARP بخشی از سیستم ESP است.

سیستم ARP چیست؟

ARP برای اینکه به‌درستی عمل کند باید از اطلاعات و عملکرد سایر سیستم‌های امنیتی استفاده کند. سیستم‌هایی که به‌ کمک ARP می‌آیند شامل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم کنترل کشش خودرو و سیستم ترمز ضد قفل است. در واقع مجموعه‌ای از سنسورها اطلاعات دقیقی را به ARP می‌رسانند تا هنگامی که خودرو با یک دور تند ناگهانی (پیچ تند) یا لرزش شدید مواجه شود، وارد عمل شود.

بیشتر بخوانید...  دلایل اصلی سوختن واشر سرسیلندر چیست؟

پیرامون توضیح اضافه‌تر درباره اینکه سیستم ARP چیست باید گفت، این سیستم نیروهای جانبی بیش از حد را به‌وسیله حسگرها دریافت می‌کند و از بروز حوادث جلوگیری می‌کند. به‌محض اینکه این سیستم احساس کند ممکن است خطری خودرو را تهدید کند یا ماشین واژگون شود، عملیات انتقال گشتاور شروع می‌شود. گشتاور باید به چرخ‌هایی منتقل شود که سطح چسبندگی بالاتری دارند، در این حالت از سطح شتاب خودرو کاسته می‌شود و ترمز ضد قفل ABS نیز وارد عمل می‌شود.

سیستم ARP چگونه زمان دقیق واژگون شدن خودرو را تشخیص می‌دهد؟

اطلاعات دریافتی از سنسورها و سیستم‌های کنترل پایداری، کنترل کششی و ترمز ضد قفل به ایسیو خودرو برده می‌شود و این کامپیوتر قادر است تا زمان دقیق واژگونی را محاسبه کند. در این زمان سیستم ARP دست به‌کار می‌شود و مانع بروز حادثه می‌گردد. بنابراین ARP با استفاده از سنسورها و سایر سیستم‌ها و محاسبه‌ای که کامپیوتر به‌عنوان مغز متفکر خودرو انجام می‌دهد، تشخیص می‌دهد چه زمانی وارد عمل شود.

سیستم ARP

آیا با وجود سیستم ARP امکان واژگونی صفر است؟

به‌نظر می‌رسد اینطور نیست که با وجود ARP امکان واژگونی غیرممکن شود، چراکه سازندگان این سیستم در ادامه توضیحات درباره اینکه ARP چیست و چگونه عمل می‌کند، این توضیحات را هم اضافه کرده‌اند که با فعال شدن این سیستم دور موتور کاهش پیدا می‌کند و ترمز چرخ‌ها وارد عمل می‌شوند، اما اگر این موارد کارساز نبود و سیستم تشخیص دهد که همچنان امکان واژگونی خودرو وجود دارد، کمربندهای پیش کشنده و ایربگ‌ها را فعال می‌کند تا صدمات احتمالی را کاهش دهد.

عملکرد سیستم ARP به چه صورت است؟

درباره عملکرد سیستم ARP به‌عنوان سیستم فعال در برابر واژگونی active rollover protection پیش از این نیز مطالبی ارائه شد. این سیستم هنگامی که احساس کند نیروی جانبی بیشتر از حد معمول به خودرو وارد شده است فعال می‌شود تا ایمنی بیشتری ارایه کند.

بیشتر بخوانید...  علت خالی کردن ترمز چیست؟

به‌عبارتی چنانچه شما صاحب یک مینی‌ون یا کراس اوور شده باشید که مجهز به سیستم ضد واژگونی باشد، وقتی وارد یک پیچ خطرناک شوید مجموعه سنسورها تشخیص می‌دهند تغییراتی در مسیر و شتاب خودرو اتفاق افتاده است. داده‌ها به مرکز کنترل می‌روند و خطر تشخیص داده می‌شود. با توجه به اینکه خودرو شما مرکز ثقل بالاتری دارد و احتمال واژگون شدن آن وجود دارد، سیستم ARP از شتاب می‌کاهد تا از بروز حادثه پیشگیری کند.

سیستم ESP چیست؟

سیستم ESP مهم ترین سیستم ایمنی خودرو به شمار می رود. این سیستم به صورت مداوم وضعیت رانندگی در هنگام حرکت خودرو را بررسی می کند. در واقع عمده تمرکز سیستم ESP بر روی حرکت خودرو در مسیری است که راننده قصد دارد در آن حرکت کند.

در موقعیت هایی که خودرو به موجب لغزش بر روی یخ، جاده خیس و پیچ های خطرناک از مسیر اصلی خارج می شود، سیستم ESP  وارد کنترل می شود و به وسیله ترمز های جداگانه برای هر چرخ، گشتاور پیشرانه و کنترل فرمان مانع بی راهه رفتن اتومبیل می گردد.

تفاوت بین سیستم‌های ESP و ARP چیست؟

سیستم پایداری الکترونیکی یا ESP موظف است تا در شرایط بحرانی از راننده و خودرو پشتیبانی کند. بنابراین هنگامی که قصد خرید خودرو دارید، این نکته را در نظر بگیرید که آیا خودرو انتخابی شما مجهز به ESP هست یا خیر.

وجود ESP یک امتیاز و در دنیای مدرن امروز یک ضرورت برای خودروهاست. سیستم پایداری الکترونیکی هنگامی که در کنار سیستم ترمز ضد قفل (ABS) و سیستم کنترل کشش قرار بگیرد یک سطح فوق‌العاده امنیتی را ارائه می‌دهد. سیستم ARP جزیی از سیستم پایداری الکترونیکی است که در کنار سایر حسگرها حرکات لغزش خودرو را تشخیص می‌دهد و به‌موقع در برابر آن‌ها سطح حفاظت ایمنی ارائه می‌دهد.

بیشتر بخوانید...  معرفی و بررسی انواع لنت ترمز

بنابراین در تفاوت بین ESP و ARP باید گفت، این دو سیستم در کنار یکدیگر و با استفاده از عملکرد سایر سیستم‌‌های ایمنی سطح بالاتری از امنیت خودرو و سرنشینان را ارایه می‌دهند و مکمل یکدیگرند. وجود این سیستم‌ها بر روی کراس اوورها و ون‌ها تا 80 درصد از لغزش جاده‌ای خودرو پیشگیری می‌کند.

سیستم ARP

مزایای وجود سیستم ARP برای خودرو چیست؟

اگر بخواهیم از مزایای سیستم ARP برای خودروها بگوییم گریزی می‌زنیم به زمانی که قصد گرفتن گواهینامه رانندگی داشتید. حتما خاطرتان هست که وقتی در حال آموزش بودید، سطح نگرانی کمتری را در مواجه با سرعت‌گیرها یا خودروهایی که ناگهان جلوی شما می‌پیچیدند داشتید، زیرا دلتان به مربی و کلاچ و ترمز گرفتن‌های او گرم بود! سیستم ARP همان یار کمکی است، یاری که مزایای زیر را برای راننده به ارمغان می‌آورد:

  • با لغزش خودرو مقابله می‌کند
  • در شرایط بحرانی رانندگی حفاظت موثری از راننده و خودرو ارائه می‌کند
  • عملکردهای ایمنی بیشتری در رانندگی ارائه می‌دهد
  • آرامش خاطر و راحتی رانندگی را هدیه می‌کند
  • چابکی رانندگی را افزایش می‌دهد

سخن پایانی

همان طور که بیان کردیم، شرکت های خودرو ساز خواهان بهبود ایمنی فعال و غیر فعال در اتومبیل هستند. هدف اصلی کمپانی های خودرو ساز کاهش احتمال تصادف و به حداقل رساندن تلفات و خسارت های جانی است.

یکی از سیستم های ایمنی فعال در خودرو ARP نام دارد. سیستم ARP یا محافظ کننده از واژگونی خودرو، در اتومبیل هایی تعبیه می شود از مرکز ثقل بالایی برخوردار هستند.

خودرو هایی اعم از ون، کامیون و شاسی بلند در پیچ های تند مستعد واژگونی هستند. عمده وظیفه سیستم ARP، نظارت بر شتاب خودرو است که به وسیله سنسوری ویژه صورت می گیرد.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید