مقالات تخصصی

با ترمز دستی برقی بیشتر آشنا شوید

ترمز دستی برقی

استفاده از ترمز دستی برقی از اوایل قرن ۲۱ رواج پیدا کرد به گونه‌ای که در مدل ۲۰۰۴ آئودی ۸A از ترمز دستی برقی استفاده شده بود که آئودی تا سال ۲۰۰۹ تمام محصولات خود را به این سیستم مجهز کرد. شرکت‌های بزرگ خودروسازی مانند جگوار، فولکس واگن و… نیز بعدها از این ترمز دستی در خودروهای تولید شده استفاده کردند.

پیشرفت تکنولوژی شکل بسیاری از خودروها را تغییر داد. خودروهای مدرن دیگر شکل و ساختار داخلی خودروهای قدیمی را ندارند. ترمز دستی هر کسی را به یاد یک اهرم می‌اندازد که همیشه کنار دست راننده قرار داشت اما حالا این سیستم از خودرو تغییر شکل یافته و به شکل یک دکمه در آمده است. ترمز دستی الکترونیکی (Electric parking brake) که به اختصار EPB نیز نامیده می‌شود از اوایل قرن ۲۱ توسط خودروسازان مطرح مورد استفاده قرار گرفت و ترمز دستی مکانیکی جای خود را به ترمز دستی الکترونیکی داد.

ترمز دستی مکانیکی

عملکرد ترمز دستی مکانیکی به این شکل است که یک کابل اهرم آن را به چرخ‌های عقب خودرو متصل می‌کند و با کشیدن ترمز دستی، لنت ترمز چرخ‌های عقب درگیر می‌شود و از حرکت خودرو جلوگیری می‌کند. ترمز دستی مکانیکی نیاز به نیروی راننده دارد و به عبارتی نیروی مورد نیاز خود را از دست راننده می‌گیرد تا وارد عمل شود.

ترمز دستی الکترونیکی

دو نوع ترمز دستی الکترونیکی در خودروها وجود دارد. در نوع اول ترمز چرخ‌های عقب با یک کابل فعال می‌شود و حرکت خودرو را متوقف می‌کند. این ترمز دستی نروی خود را از یک موتور برقی می‌گیرد و کار دست راننده را انجام می‌دهد. نوع دیگر ترمز دستی الکترونیکی به وسیله یک چیپ الکترونیکی ترمز چرخ‌های عقب را درگیر می‌کند. این نوع از ترمز دستی‌ها نیاز به نیروی زیادی ندارند و تنها با فشردن یک دکمه فعال می شوند.

منظور از ترمز دستی برقی چیست؟

تمام افراد با ترمز دستی های مکانیکی آشنایی دارند. هنگامی که اهرم آنها به طرف بالا کشیده می‌شد، چرخ ها قفل و با بردن آن به سمت پایین چرخ ها آزاد شده و خودرو به حرکت ادامه می‌داد. متاسفانه کاربران خودروها و حتی کارشناسانی که در این زمینه فعالیت داشتند در مورد ترمز دستی های مکانیکی انتقادات بسیار زیادی را ارائه دادند.

برای مثال از میان ایرادها می توان به این موضوع اشاره کرد که میزان استهلاک خودرو تا حد زیادی افزایش یافته و با گذشت زمان، قدرت اولیه از دست می رود.

اما در حال حاضر پیشرفت تجهیزاتی که در خودروها مورد استفاده قرار می گیرند، باعث شده تا فناوری ترمز دستی برقی را مشاهده کنیم که توانسته در برطرف کردن بسیاری از مشکلات نقش مهمی را ایفا کند.

بیشتر بخوانید...  یک روغن موتور خوب چه ویژگی هایی دارد؟

یکی از تفاوت های اصلی و مهم این ترمز برقی با مکانیکی این است که کامپیوتر خودرو در قفل چرخ ها دخالت دارد.

ترمز دستی برقی به گونه ای طراحی شده که هر کدام از چرخ های عقب دارای یک موتور الکتریکی جداگانه هستند که کامپیوتر خودرو با استفاده از آن، حرکت چرخ ها را قفل خواهد کرد. در مقایسه با ترمز دستی های مکانیکی که از طریق اکسل خودرو چرخ ها را نگه می دارد، سیستم ترمز دستی برقی تنها از اصطکاک میان لنت و دیسک ترمز به منظور متوقف کردن حرکت تایر استفاده می کند.

ترمز دستی برقی

همین مسئله شرایطی را فراهم کرده تا خودروهایی که از این تکنولوژی استفاده کرده اند کمتر دچار مشکل و یا خرابی شوند.

در اتومبیل های قدیمی، هنگامی که ترمز دستی های اهرمی را به کار می گرفتیم اکسل خودرو با آمدن به سمت بالا چرخ ها را قفل می کرد که در نتیجه فرسودگی جوینت ها و اتصالات دیگر موجود در اکسل را در پی داشت.

ترمز دستی برقی چگونه کار می کند؟

موتور الکتریکی سیستم ترمز دستی برقی در کالیپر ترمز چرخ عقب قرار گرفته است. در این نوع ترمز هیچ کابلی مورد استفاده قرار نگرفته و ترمز دستی با استفاده از نیروی الکتریکی شروع به کار خواهد کرد.

در صورتی که کاربر خودرو دکمه را فشار داده و ترمز دستی فعال شود چراغ صفحه نمایش موجود بر روی کلید فعال سازی روشن می شود. برای اینکه سیستم را غیر فعال کنید قادر هستید همان دکمه را نیز مورد استفاده قرار دهید.

لازم به ذکر است که در تعداد زیادی از خودروهایی که این سیستم ترمز را دارند، پس از اینکه دنده در حالت حرکت قرار گرفته و راننده پدال گاز را فشار داده، اگر راننده کمربند ایمنی را ببندد ترمز دستی به صورت خودکار غیر فعال خواهد شد.

مهم‌ترین مزایای این سیستم چیست؟

یکی از مزیت های اصلی و کلیدی ترمز دستی برقی این است که عملکرد همان ترمز دستی قدیمی را تنها در یک دکمه نسبتا کوچک خلاصه کرده است. استفاده از این سیستم باعث می‌شود تا ساختار قدیمی و رایج ترمز دستی کنار گذاشته شود.

این تکنولوژی قابلیت نصب بر روی تمام خودروهای داخلی و خارجی دارد که به راحتی و آسانی قابل انجام است.

توجه داشته باشید که ترمز دستی به گونه ای طراحی شده که برای عملکرد خود به نیروی نسبتا زیادی نیاز دارد. در حالی که ترمز پارک برقی خودرو از طریق فشردن یک دکمه ترمز دستی فعال شده و چرخ ها با سرعت بالایی قفل می شوند. نکته ای که در اینجا لازم به ذکر بوده این است که کاربران می توانند ترمز برقی را به سیستم امنیتی مجهز کنند تا به جز راننده شخص دیگر قادر به فعال کردن آن نباشد.

بیشتر بخوانید...  سیستم tcs، کنترل کشش چیست؟

با به کارگیری ترمز پارک برقی علاوه بر ظاهری شیک و جذاب، آسایش را نیز برای اتومبیل خود فراهم خواهید نمود. کاهش وزن خودرو، اشغال شدن فضا و همچنین پایین آمدن استهلاک قطعات ترمز دستی از دیگر مزایای این تکنولوژی به شمار می آید.

چرا ترمز دستی برقی را باید به جای مکانیکی مورد استفاده قرار دهیم؟

ایمنی سیستم ترمز دستی برقی باعث شد تا این فناوری در تعداد زیادی از خودروها مورد استفاده قرار گیرد و به عنوان یکی از تجهیزات بسیار محبوب خودروها شناخته شود.

آن دسته از افرادی که خودروهای مجهز به ترمز دستی مکانیکی را مورد استفاده قرار داده اند، متوجه شده اند که پس از گذشت مدت زمان کوتاهی مکانیزم نگه دارنده ترمز دستی عملکرد خود را از دست داده و به سرویس نیاز دارد. بدون شک خرابی ترمز دستی مسئله خطر و حوادث جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

در حقیقت می توان گفت که فناوری ترمز دستی برقی چنین مسئله ای را به طور کامل برطرف کرده است. به دلیل اینکه کامپیوتر خودرو وضعیت چرخ ها را لحظه به لحظه بررسی و ارزیابی می کند.

اگر چرخ ها بر روی مسیرهای شیب دار قرار گیرند، کامپیوتر خودرو نیروی بیشتری را به چرخ های عقب وارد کرده و از حرکت اتومبیل جلوگیری می کند. حرکت کردن با استفاده از ترمز دستی مکانیکی فعال به خصوص هنگامی که کاربر آن را سرویس نکرده ممکن است، فشار بسیار زیادی به خودرو صدمات شدیدی به آن وارد کند.

اما خودروهایی که دارای ترمز برقی هستند، در صورت آزاد نشدن ترمز پارک هنگام حرکت خودرو این ترمز به صورت اتوماتیک غیر فعال شده و از به وجود آمدن صدمات احتمالی جلوگیری خواهد کرد.

نکته دیگری که باید ذکر کنیم این است که هر شخصی توانایی آزاد کردن ترمز پارک مکانیکی را دارد اما ترمز پارک برقی را تنها راننده و با نگه داشتن پدال ترمز انجام می دهد. به طور کلی  با به کارگیری تکنولوژی ترمز دستی برقی از یک سیستم ترمز هوشمند بهره مند می شوید که مراقبت از وضعیت خودرو شما را تضمین خواهد کرد.

بیشتر بخوانید...  نکات مهم رانندگی در برف و باران

انواع ترمز دستی الکترونیکی

  • کاملا اتوماتیک
  • دستی

حالت ترمز دستی کاملا اتوماتیک

در این سیستم، ترمز دستی الکترونیکی پس از توقف خودرو و خاموش شدن موتور به صورت خودکار ترمز چرخ‌های عقب خودرو را فعال می‌کند. فعال شدن ترمز دستی با روشن شدن چراغ A که نشان دهنده سیستم ترمز است روی صفحه کیلومتر به راننده نشان داده می‌شود. زمانی که خودرو روشن می‌شود و دنده روی حالت حرکت قرار می‌گیرد این ترمز به صورت اتوماتیک فعال شده و چرخ‌های عقب را آزاد می‌کند.

ترمز دستی برقی

حالت دستی ترمز دستی چگونه کار می‌کنند؟

در این سیستم می‌توان با غیر فعال کردن حالت اتوماتیک، ترمز را به صورت دستی فعال یا غیر فعال کرد. برای این کار می‌توان با فشردن کلید دو طرفه نشان و با حرف A آن را فعال یا غیر فعال کرد. برای غیر فعال کردن سیستم خودکار باید کلید را به سمت پایین و به سمت سبز رنگ و برای فعال سازی کلید را به سمت بالا و به سمت قرمز رنگ حرکت دهید.

مزایا و معایب ترمز دستی الکترونیکی

  • کم شدن وزن خودرو
  • جلوگیری از استهلاک سیستم ترمز
  • کم تر شدن فضای اشغالی داخلی
  • از معایب این ترمز دستی می‌توان به هزینه بالای تعمیر و نگهداری آن اشاره کرد.

ترمز دستی برقی بهتر است یا الکترونیکی؟

ایمنی بالای ترمز دستی الکترونیکی یکی از مزیت‌هایی بود که این سیستم را در بین افراد محبوب کرد. ترمز دستی مکانیکی در گذر زمان به سرویس نیاز دارد و به خوبی عمل نمی‌کند. سیستم ترمز دستی برقی به شکلی طراحی شده است که وضعیت چرخ‌ها در هر لحظه توسط کامپیوتر خودرو مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورتی که چرخ‌ها در مسیر شیب دار قرار داشته باشند، کامپیوتر خودرو نیروی بیشتری را به سمت چرخ‌های عقب خودرو می‌رساند تا مانع از حرکت آن شود.

یکی دیگر از دلایل محبوبیت و برتری ترمز دستی برقی امکان فعال شدن آن تنها توسط راننده است یعنی راننده باید پدال ترمز را نگه دارد تا این سیستم چرخ‌های خودرو را آزاد کند اما ترمز دستی مکانیکی را هر فردی می‌تواند آزاد کند که سبب حادثه می‌شود. ترمزهای دستی برقی بسیار هوشمندتر از ترمزهای مکانیکی کار می‌کنند و این می‌تواند جلوی بسیار از حوادث را بگیرد.

اگر قصد تهیه یک لنت ترمز خارجی مرغوب و با هزینه‌ مناسب را دارید، می‌توانید محصول مورد نظر را از فروشگاه اینترنتی لنت ترمز  سفارش داده و آن را در محل تحویل بگیرید.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید